Wandelen, hiken in Namen en Dinant

Homme sur le haut d'une vallée superbe vue sur la meuse, entouré d'arbres, en automne, à Marche les Dames, Namur
Denis Closon

Te voet, op de fiets, op skeelers, op de step of te paard, 2000 kilometer bewegwijzerde paden wachten op je komst. Kom wandelen in de regio van Namen en Dinant, geniet van een prachtig landschap, afgewisseld met rotsen, indrukwekkende kliffen, charmante dorpjes in de adembenemende streek van Namen en Dinant! Explore Meuse is ongetwijfeld een ideale bestemming om nieuwe energie op te doen en te genieten van verschillende uitstappen op een boogscheut van de Belgische Ardennen!

Ontdek de bewegwijzerde paden in de landelijke omgeving of aan de oevers van de Maas

Het heuvelachtige landschap van Explore Meuse bestaat uit kliffen en rotsen en wordt doorkronkeld door de Maas. Een uitstekende uitvalsbasis voor talrijke outdoor activiteiten. Stap op je mountainbike en laat je eens goed gaan over bergen en valleien. Wil je ons liever op een meeslepende en rustige manier bezoeken? Kies dan voor een elektrische fiets en regel de ondersteuning volgens je eigen inspanningsbehoefte.

In de regio vind je meer dan 2000 km bewegwijzerde wandel- en fietspaden. In de landelijke omgeving kun je onderweg prachtige burchten en kastelen bewonderen. Trek de veters van je wandelschoen dicht en volg de bewegwijzerde paden, het land in of langs de Maas. Zin om onze streek op een boogscheut van de Ardennen op een ietwat andere manier te verkennen? Kies dan voor een ritje met een tuktuk, een riksja, een elektrische step of een packraft. Explore Meuse, een bestemming om je in te dompelen.

Promenade en famille dans les bois
Denis Closon
Promenade à vélo croisette Dinant au bord de l'eau vue sur la Collégiale et la citadelle de Dinant
David Rivir
Les Draisines de la Molignée, en couple, ancienne voie ferrée, en été
©WBT – Bruno D’Alimonte

Te voet

Liever de stad in of in de landelijke omgeving ?

Alleen of met een gids ?

 Wat je ook kiest, bevindt zich hier midden in de natuur.

In de landelijke omgeving: bewegwijzerde paden door bossen en weiden, valleien met riviertjes die verdwijnen in een verwilderde begroeiing, koeien die je lui begapen terwijl ze rustig staan te grazen, een eekhoorn die plots uit het niets opduikt, vergezichten die de pracht van onze streek onthullen, dorpen die deel uitmaken van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”, dat is wat wij je kunnen bieden over meer dan 2.000 km wandelpaden.

Haal je wandelschoenen maar uit de kast!

De stad in: themabezoeken, soms gastronomisch, vaak historisch, maar altijd vol ontdekkingen! Wandelingen langs de Maas of rondleidingen die je ook bekende plekjes in de steden Namen en Dinant laten ontdekken.

Jachtkalender

Vind alle informatie over de jachtperiodes door hieronder te klikken.

Charter “Laat het bos rusten”

De natuur is mooi en kostbaar, laten we haar met respect behandelen zoals voorgeschreven in het Waalse charter “Apaisons la forêt”! Ontdek hoe je je moet gedragen tijdens je uitstap in de natuur.

Ruines de Montaigle, vieux château, vielles pierres, sur une butte, entouré d'eau, confluent
(c)Louise Lenoir

Onze favoriete wandelingen

Wij stellen je een aantal wandelingen voor die we voor jou hebben uitgetest. Trek erop uit en ontdek de mooiste plekjes van de Maasvallei en de Vallei van de Molignée. Onderweg kom je de ruïnes van het kasteel van Montaigle tegen en het schitterende panorama vanuit het kasteel Freÿr.

Panorama Chateau de Walzin sud de Dinant, au pied d'une falaise, vue sur la vallée, Province de Namur
C: WBT-D. KETZ

Panorama's

Met zijn rivier en valleien mag de bestemming Explore Meuse uitpakken met een dozijn adembenemende vergezichten. Onder andere: het uitzichtpunt van de 7 Meuses, de panorama’s van de citadellen van Namen en Dinant, het schitterende panorama vanop de rotsen van Freÿr en nog vele andere.

alt=Visite guidée en groupe dans les rues de Namur
WBT - Bruno D'Alimonte

Begeleide wandelingen

Volg onze lokale gidsen, gepassioneerd door erfgoed, zij vertellen onze geschiedenis en laten je zowel buitengewone als verrassende plekjes ontdekken. Ze delen met jou de verborgen en onbekende schatten van de streek. Of je nu in de landelijke omgeving of in de stad wil wandelen, laat je leiden door echte verhalenvertellers die je in de huid van de inwoners laten kruipen.

Chien assis au pied des Aiguilles de Chaleux, vue sur la Vallée
(c)MTDN-Denis Closon Chaleux

Al onze wandelroutes

Geniet van een brede waaier aan wandel- en trektochten. Of ze nu over een korte of een lange afstand lopen, over de vlakke RAVeL-routes of afwisselend klimmend en dalend, de wandelingen in onze streek Explore Meuse brengen je langs de prachtige landschappen van Namen, Dinant en omstreken.

Op de fiets

Van sportieve uitstapjes voor gespierde kuiten op mountainbikecircuits en -paden tot meer ontspannende ritten, van fietstochten op de RAVeL-routes tot kleine landweggetjes, deze rubriek zal elke wielerliefhebber kunnen bekoren.

alt=Balade sur le RAVeL, avec deux personnes en vélo dont une personne en vélo couché adapté aux PMR, en été
8 circuits certifiés par Access-i en Wallonie et une nouvelle édition du Beau Vélo de RAVeL A Fosses-la-Ville, un circuit de promenade certifié est inauguré. Il s'agit de la balade didactique qui relie ReGare sur Fosses-la-Ville et le Lac de Bambois Une promenade vélo de 6km certifiée 100% accessible à toute personne en situation de handicap. Homme en pmr avec casque sur son vélo et a cote une femme avec chemise orange non pmr. © 2021 WBT – Bruno D’Alimonte

Meer dan 1440 km paden voorbehouden voor fietsers, voetgangers, ruiters en personen met beperkte mobiliteit.

Deux personnes à vélo devant un garage à vélo en extérieur en été, une femme et un homme
Denis Closon

“Fiets Welkom” is een viertalig label dat toegekend wordt aan de etablissementen die diensten en voorzieningen aanbieden die beantwoorden aan de behoeften van fietsers.

alt=Une femme et un homme devant un bureau d'accueil dans un magasin de location de vélo avec une femme derrière le comptoir
Denis Closon

Een fiets huren

Vind een lijst van fietsverhuurders waar je terecht kunt voor gewone fietsen, mountainbikes, elektrische of klassieke modellen.

Balade à vélo sur les hauteurs de Profondeville au lieu dit des 7 Meuses
C: WBT B. D ALIMONTE

Al onze fietsroutes

De fietsliefhebbers vinden hier onze vele fiets- en mountainbikeroutes. We bieden een ruime keuze aan fietspaden en een selectie aan leuke fietsroutes.