Streekproducten uit Namen en Dinant: alle artisanale producenten binnen handbereik

Petits gris Namur
De streek van Explore Meuse is trots op haar uitzonderlijk erfgoed, vooral op culinair gebied. Door de jaren heen heeft ze diverse specialiteiten ontwikkeld die je opwachten om ontdekt te worden! De producenten in de regio Namen en Dinant ontvangen je met open armen om je te laten proeven van hun heerlijke streekproducten.

De schatten van de grote Naamse domeinen

Explore Meuse is een streek met veel verborgen schatten. De vallei van de Maas is gunstig gelegen voor de druiventeelt. Het is op deze zonnige hellingen dat het Chateau Bon Baron een verscheidenheid aan wijnen met “appellation contrôlée” produceert. Iets verderop ligt het Chateau de Bioul, een echt pareltje. Of je nu op zoek bent naar een locatie voor je huwelijksreceptie, je seminarie of teambuilding, het kasteel is zonder enige twijfel geknipt voor je evenement! Kom onze wijngaarden bewonderen en volg het hele proces van de wijnproductie, om nog maar te zwijgen van de kleine proeverij aan het einde van je bezoek. Alles is, zoals de naam van het museum van het domein al doet vermoeden, “made in Bioul”! Het landgoed van Chenoy laat zich niet overtreffen: eveneens gelegen in een prachtige groene omgeving, nodigt het je uit om een receptiezaal voor een dag te huren en zijn wijngaarden te bezoeken. Namen draait niet alleen om wijn en bier (hoewel La Houppe het zeker waard is om een ommetje te maken!). Een ander brouwsel dat je volle aandacht verdient is ongetwijfeld onze koffie! De koffie die dagelijks gedronken wordt door duizenden Walen wordt gebrand door het bekende Naamse bedrijf Delahaut. Naast het branden van bonen, verkoopt deze koffiebranderij ook koekjes en chocolaatjes die gewoonlijk in de namiddag bij de koffie worden geserveerd. Aarzel niet om de winkel te bezoeken en kennis te maken met hun Naamse streekproducten!

Li P’tite Brèssène

Li p'tite Brèssène: het geluk zit in de hop! Hoewel Nadine en Etienne diverse voedingsproducten gecreëerd hebben voor familiaal gebruik, was het vooral hun interesse voor bier die hen ertoe gebracht heeft een gezellige microbrouwerij op te richten bij hen huis. Vanuit hun passie ontstond een goedhartig brouwsel dat spreekt op het gemoed en de gezelligheid. Zij verwelkomen je met de glimlach om je een onvergetelijke bierervaring te laten beleven. Je vertrekt er niet zonder glimlach op je gezicht en vooral niet zonder biertje onder de arm!

Het Château de Bioul

Voor Château de Bioul is wijn puur erfgoed! Andy en Vanessa droomden ervan om hun oude dag tussen de wijngaarden door te brengen. Gelukkig ontdekten ze de Belgische wijn, hadden ze de juiste reflex om niet te wachten en lieten ze alles achter om zich in het familiale chateau te komen vestigen. Ze zijn nu de gelukkige ouders van 11 hectare wijnstokken die ze zonder chemicaliën en met muziek verbouwen! Hun wijnen zijn fruitig, hun bubbels sprankelend. Hun gebottelde passie laat zich gewoon proeven in de mond. Open de deuren van het chateau, ontdek, proef en boven alles, geniet!

Les Lutins

Les Lutins: van een droom tot ijsjes! Wat was jouw droom toen je nog een kind was? Bij Denis was het zijn droom om later met melk te mogen werken. Helaas was dat niet mogelijk op de familieboerderij. Aangezien hij niet kon melken, besloot Denis dat hij producten op basis van melk zou verkopen. Zijn keuze bleek achteraf een schot in de roos te zijn geweest, bijna 15 jaar later werd hij verkozen tot beste ambachtelijke ijsbereider van België! Met Les Lutins gaat voor Denis een droom in vervulling, een droom die hij samen met zijn vrouw Ariane heeft kunnen waarmaken: verrukkelijke, lichte en romige ijsjes gemaakt van echte boerderijmelk. Bij Les Lutins in Namen kun je ook terecht voor heerlijke patisserie. Vooral tijdens de kerstperiode moet je zeker de ongelofelijk lekkere cougnous komen proeven!

Geniet van het paradepaardje onder de streekproducten: slakken!

In Warnant begon een familie slakken te kweken en te verkopen. Hun bedrijf ging in 1986 van start en is geleidelijk tot bloei gekomen. Na een rondleiding door de slakkenkwekerij, word je getrakteerd met een korte degustatie. En voordat je de zaak weer verlaat, aarzel niet om een bezoekje te brengen aan de winkel om een portie heerlijke escargots van Warnant te kopen. Je zult ook verbaasd staan over het overige aanbod streekproducten van eigen makelij zoals terrine, profiteroles, stoofpotjes, gevulde champignons en “les perles de gris”, een zeldzame delicatesse.