Onze mooiste fietstochten

De streek van Explore Meuse is zonder enige twijfel de ideale omgeving voor de tweewielerliefhebbers! Of je nu chillend door de omgeving wilt fietsen of intensief je favoriete sport wilt beoefenen, in Namen, Dinant en omstreken heb je keuze te over uit de brede waaier aan fietstochten. Doorkruis op de fiets onze 7 valleien langs de Maas, onze indrukwekkende citadellen en onze 2 pareltjes van steden aan de poort van de Belgische Ardennen.

Waar fietsen in België? Onze mooiste fietstochten in en rond Namen en Dinant

Laat je leiden door de duizenden kilometers paden van Hastière tot Andenne die uitsluitend voor fietsers bestemd zijn. Talrijke fietsverhuurders en -winkels, en niet te vergeten accommodaties met het label “Fiets Welkom”, verwelkomen je met hun aangepaste diensten en uitrustingen. Vind hieronder onze drie favoriete routes voor een totale onderdompeling in Explore Meuse.

Rondrit langs de 3 RAVeL-paden

vélo sur le RAVeL de la Molignée
WBT - Pierre Pauquay
De rondrit langs de 3 RAVeL-paden, het perfecte voorbeeld van wielertoerisme! Een fietstocht om zowel de Maasvallei, de oude spoorweglijn “Lijn 150” in het hartje van de Molignée-vallei als de Sambervallei te ontdekken. Onderweg, verschillende steden en bezienswaardigheden: Namen, het Aardbeienmuseum … Geniet van de gelegenheid om 2 of 3 dagen in onze valleien te verblijven in een van de vele verblijfsaccommodaties die het “Fiets Welkom”-label dragen. Een geweldige manier om enkele dagen te ontspannen in een prachtige omgeving!

Details over de route :

 • Vertrekpunt: Place de la Station, 5000 Namen
 • Afstand: 92 kilometer
 • Hoogteverschil: 200d+
 • Omgeving: Jaagpad, langs de rivieren: Maas, Molignée en Samber
 • Informatie over de fietstocht

Landelijke wandeling Fernelmont

Landelijke rit van Fernelmont : Zoek niet verder, je zult geen dorp vinden met de naam Fernelmont. Het dorp mag dan misschien Fernelmont heten, in werkelijkheid bestaat die plaats niet. Tijdens de fusie van tien dorpen in 1977, kreeg de nieuwe gemeente de naam Fernelmont naar de kasteelhoeve die zich min of meer in het centrum van de nieuwe entiteit bevindt. Het gemeentehuis bevindt zich in Noville-les-Bois, vlakbij het kasteel, het vertrekpunt van deze wandeling in het hart van het platteland van Fernelmont.
Photo du Château de Fernelmont - itinéraires vélo à Fernelmont
Denis Closon
Photo de l'itinéraire vélo, Balade rurale de Fernelmont

Details over de route :

 • Vertrekpunt: Sportcentrum, Avenue de la Libération, 5380 Noville-les-Bois (Fernelmont)
 • Afstand: 12 kilometer
 • Hoogteverschil: 80d+
 • Omgeving: Platteland en dorpen

Ontsnapping Grand Andenne

Deze mountainbiketocht neemt je mee om de Grand Andenne te ontdekken. Je tocht begint in Seilles om je vervolgens naar het natuurreservaat van Sclaigneaux te begeven, een ideale plek om te chillen, eventjes los te laten en weer in contact te komen met de natuur! Dit natuurreservaat, dat als Natura 2000-gebied geklasseerd werd, wordt gekenmerkt door een rijke en diverse fauna en flora. Bij het verlaten van het natuurreservaat daal je af in de Loyssevallei om terug te keren naar de Maas. Keer vervolgens langs de Samson-vallei terug naar het kasteel van Seilles, niet ver van het aankomstpunt. Onderweg kun je de majestueuze Romaanse kerk van Saint-Maurice bewonderen, de Thon-Samson bezoeken, een van de Mooiste Dorpen van Wallonië, een deel van de GR575 ontdekken en eventjes stoppen om de prachtige uitzichten op de Maasvallei te bewonderen.
Photo de parcours VTT à Andenne
Office du Tourisme Andenne 2021
Photo de l'itinéraire VTT, l'échappée du Grand Andenne

Details over de route :

 • Vertrekpunt: Sportcentrum de Seilles, Rue Ferdinand Hendschel 40, 5300 Andenne
 • Afstand: 29 kilometer
 • Hoogteverschil: 450d+
 • Omgeving: Platteland, bossen, steden, Maasvallei
 • Alle details over deze mountainbiketocht

Explore Meuse op de fiets, nog veel meer dan dat!

Voor alle tweewielerliefhebbers, hier moet je zijn! Ontdek onze mountainbikeroutes en -circuits. Kies uit de tientallen routes. Rijd je liever op mooie effen fietspaden? Opteer dan voor de RAVEL-paden! Er is voor elk wat wils!

Al onze fietsroutes

Voor alle tweewielerliefhebbers, kies uit de talrijke routes.

RAVel

Meer dan 1440 km paden voorbehouden voor fietsers, voetgangers, ruiters en personen met beperkte mobiliteit.

Explore Meuse biedt allerlei diensten die beantwoorden aan de behoeften van de fietsers

Wil je de streek op een andere manier verkennen? Huur fietsen of mountainbikes in de regio Namen en Dinant. Bij de fietsverhuurders kun je terecht voor gewone fietsen, elektrische fietsen en mountainbikes. Wil je overnachten in een verblijfsaccommodatie of gastronomisch pauzeren in een restaurant alvorens een museum of een bezienswaardigheid te bezoeken? De vele etablissementen met het label “Fiets Welkom” zullen jou en je tweewieler met open armen ontvangen!

Een fiets huren

Vind de lijst van fietsverhuurders waar je terecht kunt voor gewone fietsen, mountainbikes, elektrische of klassieke modellen.

Fiets Welkom

"Fiets Welkom" is een viertalig label dat toegekend wordt aan de etablissementen die diensten en voorzieningen aanbieden die beantwoorden aan de behoeften van fietsers