Wist je dat de citadel van Namen een van de grootste citadellen is van Europa?

Als je rondloopt in Namen, kun je er niet naast kijken, ze torent boven de stad uit, ze waakt over de stad vanop de top van haar majestueuze rots, daar staat ze, de citadel van Namen! Dit emblematische monument van de stad is gespreksonderwerp tot ver buiten de Belgische grenzen, niet alleen omwille van haar indrukwekkende omvang maar ook door de vele schatten die ze herbergt. Maar is ze wel degelijk zo groot? En wat verbergt ze?

We vonden het wel een goed idee om je iets meer te vertellen over dit monument, dat door het Waalse Gewest als uitzonderlijk onroerend erfgoed is geklasseerd. Voldoende om je warm te maken om ze te komen bezoeken en de streek van Explore Meuse te komen ontdekken!

Een site die door de eeuwen en haar geschiedenis heen verschillende wijzigingen onderging

De citadel, een voormalige versterkte burcht, die in de loop van haar honderden bestaansjaren verschillende transformaties heeft ondergaan, bestaat uit verschillende min of meer recente delen. Omwille van haar strategische ligging aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas heeft ze in de loop der jaren menig hebzuchtige belanghebbenden weten aan te trekken.

Het eerste deel werd gebouwd in de Middeleeuwen en evolueerde geleidelijk aan tot een echt versterkte burcht. Een omringende muur omsloot een klein stadje met onder meer de residentie van de graven van Namen, maar ook een collegiale kerk, aula’s (ontvangstzalen), een bakkerij en stallen. Vandaag zijn nog delen van de vestingmuur, het kasteel en drie torens te zien die voorbij de beschermende gracht werden gebouwd.

De wens om de artillerie en het weerwerk te verbeteren gaf later aanleiding tot een hoger liggend bastionfront dat bekend staat als de “Mediaan”. Ondanks latere aanpassingen is de architectuur van dit onderdeel nog steeds zichtbaar.

Het derde en nieuwe verdedigingsdeel, de “Terra Nova”, werd later gebouwd. Sommige delen ervan zijn vandaag nog steeds te zien.

Photo de la citadelle de Namur
B.D'Alimonte - WBT
Photo aérienne de la Citadelle de Namur

Indrukwekkende ondergrondse gangen

De citadel van Namen is een van de grootste citadellen van Europa en kenmerkt zich vooral door een netwerk van eindeloze ondergrondse galerijen. Napoleon noemde het al de ‘mierrennest van Europa’ vanwege het imposante ondergrondse netwerk. Het is dankzij de restauratie van de 450 meter ondergrondse gangen dat we vandaag toegang hebben tot haar waardevolle historische schatten. Een rondleiding met een gepassioneerde gids, ondersteund door een meeslepend klank- en lichtspel, neemt je mee een heel eind terug in de tijd!

Photo des souterrains de la citadelle de Namur
Photo des souterrains de la Citadelle de Namur

Een versterkte burcht, ondergrondse gangen en een heleboel andere attracties

De site van de citadel valt en staat niet alleen met haar vesting die over de stad uitkijkt. In de omheining vind je ook een ander kasteel, het kasteel van Namen. Het gaat om een hotel-restaurant dat open is voor het publiek, gebouwd werd tijdens het interbellum en omgeven is door een tuin.

Ontdek ook de esplanade, die ooit een stadion en een openluchttheater was. Maak vervolgens van de gelegenheid gebruik om door het aantrekkelijke Koningin Fabiola Park te lopen, dat zich aan de top van de site bevindt. Hier vind je allerlei voorzieningen om je kinderen te vermaken en verschillende eetgelegenheden.

Een bezoek aan de Citadel is niet compleet zonder een bezoek aan het Terra Nova Bezoekerscentrum. Dit is eigenlijk het vertrekpunt voor de ondergrondse rondleiding. In deze voormalige kazerne word je meegesleept in een beeldende rondleiding door de geschiedenis van de stad Namen heen.

Bij “Made in Namur” maak je kennis met de smaken van Namen en de vele streekproducten van de lokale producenten die je ter plaatse kunt proeven of meenemen.

Spring ook eens binnen bij parfumerie Guy Delforge! Dit gebouw met zijn rijke geschiedenis mag vandaag dan wel een parfumerieatelier zijn, vroeger was het gewijd aan de vervaardiging van buskruit en projectielen. Je kunt er een rondleiding volgen die je elke creatiefase van de parfumeur laat zien.

De stad Namen is oprecht trots op haar lokale producenten en ambachtslui en stelt dan ook met genoegen de creaties van Véronique Henri voor in de Vieille Forge (Oude Smederij). Ontdek haar keramiek, schilderijen en juwelen vol charme en authenticiteit.

Hou je er niet van om te veel te stappen? Dan zul je wel opgelucht zijn dat de citadel ook bereikbaar is via de kabelbaan! Tot groot genoegen van de kinderen is er ook een toeristentreintje waarmee je de vestingmuren al zittend kunt ontdekken en genieten van het panoramisch uitzicht op de Naamse vallei.

Wil je het domein op een originele manier bezoeken? Neem dan een eens een tuktuk vanaf de Citadel! De chauffeur brengt je ook via de weg La merveilleuse en langs de Maas naar het aardbeienmuseum in Wépion.

Photo du téléphérique de Namur, citadelle de Namur
Photo du Petit train de la Citadelle de Namur
Photo des souterrains de Namur et de la parfumerie : Guy Delforge
Denis Closon - Parfumerie Guy Delforge
Photo de l'Espace visiteur Terra Nova à la Citadelle de Namur
Het Terra Nova Bezoekerscentrum

Een brede waaier aan bezienswaardigheden

Of je nu de hele site wenst te bezoeken of je enkel te concentreren op een deel ervan, op de site van de Citadel vind je zonder enige twijfel je gading. Je kunt de ondergrondse gangen, het Terra Nova Bezoekerscentrum en de treinrondleiding apart bezoeken, of gewoon alles combineren met de Citadel PASS.

Heb je de citadel van Namen al bezocht? De streek van Explore Meuse heeft nog heel wat andere monumenten met een rijke geschiedenis in haar patrimonium. Aarzel dus niet om ons te contacteren voor meer informatie over de citadellen en forten in de streek! Trouwens, de citadel van Namen is ook een bruisende plaats waar het hele jaar door van alles te beleven valt. Concerten, voorstellingen, optredens… en talrijke evenementen worden er georganiseerd. Dus ook al heb je deze plek al bezocht, er is altijd wel weer iets nieuws te beleven en om terug te komen!