Ontdek onze zes fantastische sterrenrestaurants in de streek van Namen-Dinant

Een bezoek aan de Explore Meuse-streek kan onmogelijk zonder de Waalse gastronomie, onze absolute favoriet! Met haar vele plaatselijke producenten is deze streek de gedroomde speeltuin voor de grote chef-koks.

Beleef een gastronomische ervaring in een sterrenrestaurant in Namen, Dinant en omstreken. Proef de verfijnde en creatieve bereidingen van onze talentvolle chef-koks.

We delen graag onze zes favoriete restaurants!

Onze selectie sterrenrestaurants

 ⭐ = Ster (MICHELIN)  / 🌿= Etoile Verte MICHELIN

L’Eau Vive ⭐⭐: Pierre Résimont – Belgiës jongste sterrenchef (2 sterren)

alt=photo dessert restaurant l'eau vive de Pierre Résimont
L'Eau Vive - Pierre Résimont
alt=Le chef Pierre Résimont et son équipe en cuisine
(c)L'Eau Vive - Pierre Résimont

Na te hebben getwijfeld om architectuurstudies aan te vatten, besloot Pierre Résimont uiteindelijk om naar de hotelschool te gaan. Zijn liefde voor het koken heeft hij te danken aan zijn grootmoeder, met wie hij graag tijd doorbracht om zijn lievelingsgerecht te bereiden: de overbekende balletjes in tomatensaus!

In Profondeville valt hij voor de charme van een oud gebouw met een molentje, gelegen in het groen aan de oever van een beek. Samen met zijn vrouw, die ook helemaal weg is van renovaties, bouwt hij het gebouw met smaak om. In 1990 richt richt het koppel er een eigen restaurant in: L’eau Vive

In 1994 behaalt Pierre Résimont op 25-jarige leeftijd zijn eerste Michelinster, waarmee hij de jongste sterrenchef van België wordt.

Tot op vandaag blijft hij de voorzieningen en het comfort van zijn restaurant perfectioneren. De renovaties zijn een uiting van zijn liefde voor architectuur en voor het koken.

Pierre Résimont beschouwt zichzelf als levensgenieter. Hij geniet graag van het leven en maakt graag plezier, maar is tegelijk een harde en nauwgezette werker.

“Het eten van uiterst eenvoudige, maar goed uitgevoerde zaken”.

(c)l'Eau Vive

Zijn keuken weerspiegelt zijn persoonlijkheid: nauwgezet, creatief en steeds met verfijning. Alle producten worden zorgvuldig door de chef-kok geselecteerd, met een voorkeur voor lokale producenten.

Gastronomie betekent voor hem: “Het eten van uiterst eenvoudige, maar goed uitgevoerde zaken”.

Als op en top ondernemer telt onze sterrenchef maar liefst drie restaurants:

  • L’Eau Vive in Profondeville
  • Le Comptoir de l’Eau Vive in Wierde (10 min van Namen)
  • Green de l’Eau Vive (op de Golf du Rougement in Profondeville).

Daarnaast baat Pierre Résimont Espace Medissey uit, een driesterrenhotel op een paar kilometer van het restaurant L’Eau Vive. Een absolute oase van rust met wellness en buitenzwembad.

Een ideale gastronomische tussenstop om welzijn en lekker eten te combineren.

Pierre Résimont
L'Eau Vive

Adres : Route de Floreffe 37,
5170 Profondeville

Het advies van de MICHELIN-gids:

Beeldt u zich heel even in dat u op een terras midden in het groen zit, met op de achtergrond het kletteren van een rivier en van een waterval… Pure romantiek! De eetzaal en de fel begeerde table d’hôte van deze vroegere molen (17de eeuw) genieten eveneens van dit idyllische decor. U bent er getuige van de knowhow van Pierre Résimont.

Hij beschikt over het talent om met een schijnbare eenvoud te verrassen. Met zijn inventiviteit en verfijning geeft hij de klassieke keuken een frisse toets. Zijn genereuze bereidingen worden verrijkt met een frisse en opwindende smaak. Verwacht geen showcooking, maar wel pure verwennerij met verrukkelijke gerechten.

Pierre Résimont is een ervaren chef-kok die zijn gasten weet te verwennen. Een tip: brei een vervolg aan uw droom in een van de voorgestelde verblijven. ”

L’ air du temps ⭐⭐-🌿
Sang Hoon Degeimbre – Een wereldburger

alt=photo du chef San Hoon Degeimbre dans la cuisine de son restaurant
L'Eau Vive - Pierre Résimont

Dit is het verhaal van een jongetje dat apotheker wilde worden. Het verhaal van Sang Hoon Degeimbre, een man van vele werelden, een kunstenaar en iemand met oog voor detail. Een bescheiden man die naar eigen zeggen nog onvoldoende ervaring heeft om het succes van zijn keuken te meten.

Het mengen van voedingsproducten die normaal niet gemengd worden, is ten slotte zoals het vinden van de juiste dosering, een magisch drankje dat de slapende delen van je gehemelte wakker schudt. Bij nader inzien hebben koks en apothekers heel wat gemeen op het vlak van uitvoering en nabijheid bij de klant.

Een bezoek aan restaurant l’Air du Temps staat garant voor een unieke ervaring, met verse voedingsproducten geoogst in een immense tuin op een steenworp van het restaurant. Het is een immersieve ervaring waar de tijd geen vat op heeft. De chef-kok is van opleiding eveneens wijnproever, waardoor hij zijn gerechten tot in de perfectie kan koppelen aan zelf gekozen wijnen. Als kers op de taart kun je gebruikmaken van het verblijf van l’Air du Temps, waar je vanuit je kamerraam op de tuin kijkt.

“I am a Korean born, a Belgian man and a citizen of the world.”

alt=plat élaboré par le chef étoilé SANG HOON DEGEIMBRE du restaurant l'air du temps
alt=plat élaboré par le chef étoilé SANG HOON DEGEIMBRE du restaurant l'air du temps

Sang Hoon Degeimbre
L'air du temps

rue de la Croix Monet 2,
5310 Liernu

Het advies van de MICHELIN-gids

“Een boerderijhoeve in het Namense landschap vormt het gedroomde decor van l’Air du Temps. Zowel het restaurant als de kamers onderscheiden zich door hun klasse en moderniteit. De authentieke architectuur sluit perfect aan bij de omliggende velden. Aanschouw de 5 hectare grote moestuin, een ware inspiratiebron voor Sang-Hoon Degeimbre, die een volledig nieuwe invulling geeft aan het concept van ‘foodpairing’.”

Zijn keuken wordt beïnvloed door zijn Koreaanse wortels. Hij speelt graag met gisting en zuurtegraad. Alles is weloverwogen, gedetailleerd en getuigt van een enorme precisie. Met zijn sappen op basis van lactofermentering slaagt hij erin een mooie consistentie te bereiken. Zijn creativiteit is zeer fascinerend.

Chef-kok Degeimbre plaatst zijn stempel in de allerkleinste details. Bij de gerechten stelt hij zelfs passende mineraalwaters voor. Een modern restaurant in de puurste vorm dat volledig bij zijn tijd past.

L’Atelier de Bossimé 🌿
Ludovic Vanackere – één groene ster en drie waardes: duurzaam, milieuvriendelijk en met seizoensproducten Een gastronomisch restaurant naar het model van de korte keten

alt=équipe de l'atelier de Bossimé dans la cours extérieur du restaurant avec divers utensils de cuisine
Ludovic Vanackere - l'Atelier de Bossimé

Ludovic Vanackere rondt met de nodige zin voor ondernemen de hotelschool van Namen af, bij de Citadel. Al snel start hij zijn eigen restaurant, om vervolgens een concept voor ‘mobiele keuken’ (foodtruck) te ontwikkelen, een idee dat rechtstreeks uit de VS komt. Een innovatie die je op dat moment in België nog amper vond en een originele manier om mensen kennis te laten maken met zijn gerechten en met de naam van zijn restaurant. Het ging om een eenvoudige keuken, aangepast om goedkoop en uit het vuistje te worden gegeten.

alt=photo d'un plat de l'atelier de bossimé avec une personne attablée dont on voit les mains
Atelier de Bossimé
alt=deux personnes attablées font santé avec un verre de rosé à l'intérieur du restaurant l'atelier de bossimé
Atelier de Bossimé

Vanuit zijn grote liefde voor de lokale keuken, opende Ludovic Vanackere zijn restaurant in de boerderij van Bossimé, in de vroegere winkel waar zijn vader lokale producten verkocht. Initieel was er slechts één tafel voor acht personen. Na verschillende uitbreidingen heeft het ‘Atelier de Bossimé’ nu een capaciteit van 40 couverts, en dat in een prachtig gerenoveerde ruimte met materialen van toen.

De keuken van Ludovic Vanackere staat voor milieuvriendelijke producten, en straalt de geest uit van de boerderij waar zich het restaurant bevindt. Hij geeft de voorkeur aan seizoensproducten uit de boerderij en aan productie van plaatselijke ambachtsmensen.

Bekijk de video

Nog steeds vanuit deze duurzame reflex en respect voor streekproducten besloot de chef-kok ook om ondernemingen te ondersteunen die een duurzaam project willen opstarten. Zo wijdt hij in de vorm van de ‘Artisans de Bossimé’ een deel van zijn eigendom aan een coworkingplaats voor landbouwers, waar een aantal personen gronden en infrastructuur met elkaar delen.

Vandaag biedt de boerderij in de vorm van een restaurant met een Michelinster onderdak aan een gezinspatrimonium en ambachtelijke producenten. Achter zijn groene ster gaan er bewuste waarden schuil.

Dit zijn producten van de boerderij en van de productie van plaatselijke ambachtslieden.

Ludovic Vanackere
L'Atelier de Bossimé

Adres : Rue Bossimé 2B,
5101 Namur

Het advies van de MICHELIN-gids

“Het elegante restaurant van chef-kok Vanackere, gelegen in de ouderlijke boerderij, kadert in een duurzame perspectief. Het beschikt over een indrukwekkende moestuin en werkt samen met een beperkt aantal leveranciers uit de streek. De hoofdrol is steeds weggelegd voor groenten. Tijdens de wintermaanden komt er bij het verrassingsmenu nóg meer creativiteit kijken. Een mooie tussenstop in de Ardennen!

Het engagement van de chef: “Alles in het bord is afkomstig van lokale producten die we kennen. Met onze coworking brengen we duurzame voeding binnen ieders bereik. Ons doel is om onze 100 hectare velden aan te wenden voor menselijke voeding. Duurzaamheid is voor ons een kwestie van gezond verstand. Het zit in ons DNA”. –  Ludovic Vanackere”

Attablez-vous ⭐
Charles Jeandrain : een gastronomische tafel / 1 ster

alt=photo d'un plat coloré orange du restaurant étoilé attablez-vous
(c)Attablez-vous

Charles Edouard Jeandrain is de zoon van de kok en eigenaar van restaurant ‘Le Biétrumé Picar’, een naam als een klok in Namen en omgeving. In deze zelfde woning opende Charles Jeandrain in 2014 zijn eigen restaurant ‘Attablez-vous’, weliswaar in een volledig gerenoveerd, modern en groot kader.

De chef-kok heeft niet alleen de goede smaak en de knowhow van zijn vader geërfd, maar deed ook grote ervaring op in grote sterrenrestaurants zoals Le Vivier d’Oies (één ster in Dorinne), L’Eau Vive (twee sterren in Arbre) en de Sea Grill (twee sterren in Brussel).

alt=photo d'une assiette avec des assaisonnements restaurant attablez-vous
(c-Attablez-vous
alt=photo du couple attablez-vous dans le restaurant
(c)Attablez-vous

Zeker de kreeft, een van de absolute sterren van zijn menu’s, kunnen we alleen maar aanraden! Hij wordt op verschillende manieren en met heerlijke sauzen bereid.

De dynamische en hyperactieve chef-kok Charles Jeandrain is ook de motor achter andere culinaire projecten. Denk bijvoorbeeld aan zijn foodtruck ‘Attablez-vous du bout des doigts’, die het levenslicht zag tijdens de pandemie. Hiermee tovert de chef-kok street-foodgerechten om in ware gastronomische pareltjes.

alt=devanture du street food attablez-vous du bout des doigts
Namur Food - Attablez-vous du bout des doigts
alt=photo d'un plat d'attablez-vous du bout des doigts (foodtruck)
Attablez-vous du bout des doigts - Namur Food
Vier je een speciale gelegenheid? Een verjaardag, bruiloft of een ander feest? Charles Jeandrain biedt zijn diensten op twee manieren aan:
  • Hij komt aan huis met een traiteurmenu,
  • of je neemt je feestmaal mee als takeaway.
Met al zijn energie en ervaringen in het achterhoofd begrijpen we zijn stelling:

“Koken is een kwestie van delen, passie en liefde”.

Charles Jeandrain
Attablez-vous

Adres : Tienne Maquet 16,
5000 Namur

Het advies van de MICHELIN-gids

 

“Neem plaats in uw comfortabele designstoel, aanschouw de chique eetzaal met kleurtoetsen en maak u klaar om verwend te worden. Chef-kok Charles-Edouard Jeandrain houdt nauwgezet toezicht op de kracht van zijn smaken. Hij zorgt soms voor ludieke ideeën en gebruikt een aantal gels en espuma’s, maar enkel als dat nut heeft. Bij Attablez-vous staat de smaak steeds centraal.

De chef combineert deze frivoliteiten met klassieke en robuuste smaken. De kalfszwezerik, krokant aan de buitenzijde en heerlijk sappig aan de binnenkant, wordt begeleid door een medaillon van kreeft en een intense bearnaise van kreeft (inderdaad, de chef-kok heeft een zwak voor kreeft). Een puur, goed doordacht en uitgewerkt gerecht. Het type knowhow dat elke liefhebber van heerlijke gerechten kan bekoren. ”

L’Essentiel ⭐
Raphaël Adam – een chef-kok gedreven door passie en zin voor perfectie. / één ster

alt=photo plat l'Essentiel restaurant gastronomique à Temploux
(c)L'Essentiel

Op slechts 23-jarige leeftijd behaalt Raphaël Adam de titel van ‘Beste jonge Belgische braadchef”! Na te hebben gediend in een aantal gastronomische restaurants zoals Le Prince de Liège in Gembloux, La Bergerie in Lives-sur-Meuse, Les Élysées du Vernet in Parijs, de Sea Grill in Brussel en La Plage d’Amée in Jambes, neemt Raphaël in 2007 restaurant ‘L’Essentiel’ over, waar hij zich na het verlaten van de hotelschool al had opgewerkt.

alt=devanture du restaurant l'Essentiel à Temploux
(c)L'Essentiel
alt=intérieur du restaurant l'essentiel à Temploux
(c)L'Essentiel

Samen met zijn vrouw richtte hij in een vroegere leerlooierij uit de 18de eeuw in een groen kader vlak bij Namen het restaurant l’Essentiel in, plus vier perfect verzorgde gastenkamers die het welzijn enkel ten goede komen.

De chef-kok hecht veel belang aan details, wat tot uiting komt in zijn uitzonderlijke keuken met verfijnde gerechten met gedurfde smaken. Raphaël stelt zijn menu’s met grote zorg en structuur samen.

alt=photo essuie de la chambre d'hôte l'essentiel à temploux
(c)L'Essentiel
alt=photo d'une chambre de la chambre d'hôte l'essentiel à Temploux
(c)L'Essentiel

Niet alleen wat hij op de borden tovert, verdient erkenning, ook de kar met huisgemaakte broodjes is een handelsmerk. Zijn warme, krokante en zachte broodjes worden geserveerd in tal van smaken. Ontdek bijvoorbeeld het algenbrood, het roquefortbrood of het parmezaanbrood!

Een uniek punt: de mogelijkheid om ‘privésalons’ te reserveren. Er zijn ruimtes voor 8 tot 100 gasten beschikbaar, alsook een conferentieruimte.

Raphaël Adam
L'Essentiel

Adres : Rue Roger Clément, 32
5020 Temploux

Het advies van de MICHELIN-gids:

“L’Essentiel ligt in een idyllisch kader op het Namense platteland. Prachtig! Deze vroegere leerlooierij uit de 17de eeuw heeft karakter in overvloed. Een romantisch en warm decor.

Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een zeer populaire plaats. Raphaël Adam is een genereuze chef-kok. Maak uw keuze uit de tien huisbereide broodjes! De indrukwekkende selectie van kazen is buitengewoon.

Rijke en intense smaken vormen het handelsmerk van deze chef-kok. Hij speelt graag met contrasten, echter zonder te overdrijven. Zo slaagt hij erin de finesse van de langoustine te onderstrepen met een puntje zuur en een mooie subtiliteit. Het mag gezegd worden: een niet te missen adres! ”

Hostellerie Gilain ⭐
Alain Gilain– een chef-kok die traditie en creativiteit hand in hand laat gaan/ 1 ster

alt=photo de la terrasse du restaurant l'Hotellerie Gilain
(c)Hostellerie Gilain
alt=photo d'un cuisinier de l'Hotellerie Gilain en train de dresser une assiette
(c)Hostellerie Gilain

Alain Gilain en zijn echtgenote verwelkomen liefhebbers van de fijne keuken in een verzorgd decor en een natuurlijke omgeving. Naast het gastronomische restaurant zorgt het smaakvol ingerichte hotel met zes kamers ervoor dat dit een uitzonderlijke halte is voor een verblijf boordevol smaken en ontspanning.

alt=Alain Gilain avec ses cuisiniers en train de préparer un plat
(c)Hostellerie Gilain

Een levendige plaats waar generositeit, comfort en hedendaagse keuken centraal staan.

Alain Gilain is een ambassadeur van Waalse producten en hecht veel waarde aan de kwaliteit van de lokale producten. Het resultaat: een verfijnde en smaakvolle keuken! Ontdek wat er zit te pruttelen in de potten van deze grote chef-kok. Het perfect aangelegde open terras met zicht op de natuur laat je ten volle van de gerechten genieten in een prachtig landschap.

Alain Gilain
L'Hostellerie Gilain

Adres : Rue de l'Aiguigeois 1,
5503 Sorinnes

Het advies van de MICHELIN-gids: https://guide.michelin.com/be/fr/namur/sorinnes/restaurant/hostellerie-gilain

“Alain Gilain is een ambassadeur van Waalse producten. Zijn producten zijn voornamelijk afkomstig van producenten uit de streek en zijn stuk voor stuk van uitzonderlijke kwaliteit. Slakken, varken en kaas: steeds lokaal geproduceerd. Dankzij een even verfijnde als genereuze keuken slaagt de chef-kok erin hun smaken tot hun recht te laten komen. Hij respecteert de culinaire tradities, maar aarzelt niet om de nodige creativiteit aan de dag te leggen.

Een krachtig smakend wildgerecht met traditionele schorseneren met room? Een gerookte aardpeermousseline als begeleiding bij een zuiglam? Alain Gilain is ongetwijfeld een zeer ruimdenkend chef-kok.

De charme van deze hostellerie wordt nog benadrukt door de romantische sfeer en het prachtige uitzicht op de velden. En om het plezier te verlengen, kunt u na deze heerlijke maaltijd terecht in prachtige kamers…”

Wist je dat?

We in Explore Meuse een grote gastronomische traditie kennen? Zo herbergt het restaurant van het kasteel van Namen een hotelschool met internationaal aanzien dat al verschillende studenten zag uitgroeien tot grote chef-koks van sterrenrestaurants. Deze ambachtsmensen van hoogwaardige voedingsproducten zijn ware ambassadeurs voor ons land.

alt=photo du restaurant du château de namur
WBT-Vincent Ferooz-Chateau de Namur
alt=photo de la devanture du chateau de namur

Ben je op zoek naar andere leuke adresjes? Een leuk restaurantje, een traditionele brasserie of lokale restaurants? Raadpleeg onze selectie leuke adresjes om een heerlijk ontspannend en smaakvol moment te beleven. Je vindt er snel iets dat aan je wensen voldoet.