Duurzaam toerisme, wat is dat?

Duurzaam toerisme is razend populair. Maar wat houdt het precies in?

Je hebt zeker al eens over duurzaam toerisme gehoord. En misschien wil je het zelf ook uitproberen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen! Gezien de klimaatopwarming is het namelijk belangrijk dat we nieuwe gewoontes kweken. Dat kan natuurlijk met een aantal dagelijkse handelingen, maar ook door stil te staan bij specifieke zaken, zoals onze reizen.

Duurzaam toerisme, wat is dat?

Het gaat om een manier van reizen volgens de principes van duurzame ontwikkeling. Hierbij de drie pijlers:

  • Respect voor het milieu: we proberen de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit zoveel mogelijk te beschermen, bijvoorbeeld door goed na te denken over onze transportmiddelen.
  • Behoud van en respect voor andere culturen: aandacht voor het behoud van sociaal-culturele authenticiteit en van tradities, alsook voor tolerantie tussen de verschillende culturen.

Rechtvaardigheid: een van de hoofdpijlers van duurzaam toerisme is ervoor zorgen dat de toeristische spelers er op sociaal-economisch vlak op vooruitgaan, en dat op een ecologisch verantwoorde manier. Bijvoorbeeld door stabiele banen te scheppen of een eerlijke verdeling van de opbrengsten te garanderen.

deux personnes voyagent en vélo de gare en gare
WBT - Hike UPRailtrip.Travel-Gare de Marche-les-Dames
Vue sur la citadelle de Namur avec la Meuse
(C)CitadelleNamur

Waarom is duurzaam toerisme belangrijk?

Het toerisme is goed voor zo’n 8% van de totale broeikasgasuitstoot door de mens, waarvan drie vierde enkel en alleen door het transport wordt veroorzaakt.

Verder leidt toerisme in sommige drukbezochte gebieden ook tot een hoog verbruik van grondstoffen als water, energie en voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld Frankrijk. In bepaalde zeer toeristische gebieden wordt er 211% meer water gebruikt, 287% meer energie en is er 27% meer afval dan het nationale gemiddelde.

Ten slotte zorgt de prijsinflatie van de verblijven en van voedingsproducten als gevolg van het groeiende aantal toeristen voor verarming van de lokale culturen en van het lokale erfgoed, als gevolg van de mondialisering. (Bron)

Als we op duurzame wijze willen evolueren, is het dus belangrijk om zoveel mogelijk acties te ondernemen om natuur, cultuur en erfgoed in stand te houden.

Hoe kunnen we duurzamer reizen?

Ook jij kunt een aantal zaken oen om milieuvriendelijker te reizen. Hierbij geven we alvast een aantal voorbeelden waarmee je het milieu beschermt en bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling:

  • Kies voor minder vervuilende transportmiddelen: vermijd bijvoorbeeld het vliegtuig en neem zoveel mogelijk de trein.
  • Neem in de bezochte gebieden deel aan projecten voor duurzame ontwikkeling.
  • Kies je voor een vliegvakantie, neem dan een rechtstreekse vlucht. Bij het opstijgen en landen gaat er namelijk veel brandstof verloren.
  • Kies voor lange reizen in plaats van citytrips van een paar dagen. Zo vermijd je verschillende aparte verplaatsingen.
  • Verblijf bij een bewoner of in woningen van lokale bewoners. Zo ondersteun je hun werking en activiteiten en draag je je steentje bij aan de lokale groei.
  • Koop lokale producten en betaal er een eerlijke prijs voor.

 

Nood aan wat hulp bij de organisatie van je reizen? Weet dat er heel wat gespecialiseerde organisaties bestaan die actief zijn in duurzaam toerisme. Aarzel dus niet om inlichtingen te vragen. Verantwoord en eerlijk reizen, slow travel of solidair of ethisch reizen: stuk voor stuk duurzame manieren van reizen die ook voor jou zijn weggelegd.

Als Maison du Tourisme van de regio Namen-Dinant stellen we binnenkort een artikel op met tal van ideeën om aan slow travel te doen in de Explore Meuse-streek. Een ideale gelegenheid om de landschappen en ambachten in de voet van de Belgische Ardennen te leren kennen.

Deux personnes sont accueillies dans une chambre d'hôte
(C)ExploreMeuse_DenisCloson_Falaen
Voyager en vélo sur le Ravel de la Molignée
WBT - Pierre Pauquay-Vélo de voyage - Ravel Molignée
Magasin du producteur au consommateur - produits bio - Paysans - Artisans
(c)Paysans - Artisans

HikeUp is een dynamisch Belgisch reisbureau dat sterk inzet op duurzaam reizen en op de ontwikkeling van ethische projecten en reizen.

Zij organiseren jaarlijks ‘Le Relais des Voyageurs’, een festival waar anders reizen en slow travel centraal staan. Een uniek festival dat zich volledig toespitst op eenvoudige reizen en bestemmingen die binnen ieders bereik liggen.

‘Le Relais des Voyageurs’ speelt in op een steeds grotere vraag, een groeiend bewustzijn voor tragere, lichtere, langere, milieuvriendelijkere, menselijkere, persoonlijkere reismethodes.

Dit salon draagt bij tot de ontwikkeling van duurzaam toerisme, toerisme in eigen land en microavontuur.

Guide TAO Belgique, pour un voyage éthique et durable
Editions Viatao - Cédric Maillard
Voyage vélo et camping
Camping Villatoile

GUIDE TAO – Belgique, un voyage éthique et durable (België, een ethische en duurzame reis) (Frans)
Door Cédric Maillaert.

Ontdek 366 ethische en duurzame adresjes voor elk budget: restaurants, verblijfplaatsen, activiteiten, vrijwilligersprogramma’s, … En tips om België op een ecologisch verantwoorde manier te zien en te bezoeken.

Viatao, een geëngageerde uitgever! Viatao geeft al 14 jaar gidsen voor duurzaam toerisme uit. Op www.guidestao.com vind je alle publicaties.